Одеялото – аксесоарът на зимата

И как да го избереш

 

Мекичко одеяло, чаша топло кафе или какао и любим филм или книга – като си представи тази картина човек и му става топло, хубаво. Одеялото е тачен аксесоар през студените дни – не само заради удоволствието да се свиеш под него, но и защото е достъпен начин да освежиш облика на дневната или спалнята и да внесеш зимен уют у дома. Ако и ти си стигнала до този извод, и в момента си избираш ново одеяло, ето какво бихме искали да споделим с теб.

 

Избирай според материята

Одеялата се изработват от естествени и от изкуствени материи. Естествените са вълна, памук, кашмир.

 

одеяло, дневна, спалня, КОМО

 

Вълненото одеяло е класика и в дома ти сигурно има поне едно такова, само че ти го наричаш „родопско“. То е хубаво нещо: топли, не задържа влага, цветовете му огряват цялата стая и радват очите. Има два главни недостатъка – тежко е и е доста грубо. Ако кожата ти е по-чувствителна, може да я раздразни и да предизвика сърбеж. Не си застрахована и от появата на алергии.

 

одеяло, дневна, спалня, КОМО

 

Плетените памучни одеяла са модерни, но са подходящи за по-топли дни.

Одеялата от кашмир са меки, нежни при допир, но цената им е доста висока.

Изкуствените материи са полиестер, микрофазер, акрил, вискоза. Те държат топло, леки са, не причиняват алергии.

 

одеяло, полиестер, вискоза, КОМО, спалня, дневна

Одеяло от полиестер и вискоза

 

Одеялото от полиестер можеш да ползваш с години без цветовете му да се променят. То се пере и изсъхва лесно. Добър вариант е, когато се комбинира с вискоза или памук. Тогава одеялото има отлични дишащи свойства и е още по-меко.

Одеялото от акрил е топло, леко, може да се пере в пералнята без проблем и цветовете му се запазват дълго време. То наподобява много одеялото от естествена материя, но цената му е доста по-ниска. Освен това през лятото можеш да го съхраняваш спокойно и без специални грижи – молците не го ядат.

Основният недостатък на одеялата от синтетични материи е, че натрупват статично електричество и привличат прах, пухчета и подобни. Но пък се перат лесно.

 

одеяло, спалня, дневна, КОМО

Меко одеяло от полиестер

 

Провери изработката

Огледай одеялото преди да го купиш – увери се, че е здраво шито, с прави и гладки ръбове шевове.

Помисли колко голямо искаш да е

Ако ще го ползваш в спалнята, най-добре е да е малко по-голямо от леглото.

 

одеяло, спалня, дневна, КОМО

Одеяло Dralon

 

Ако го искаш за дневната, определи предварително къде искаш да го ползваш. Ще се увиваш с него на дивана, докато гледаш телевизия? Ще го споделяш с половинката си на същия този диван? Смяташ да го метнеш на креслото, в което си четеш и да си увиваш краката с него вечер? Какъв размер да е зависи от това как и къде смяташ да го ползваш.

 

одеяло, спалня, дневна, КОМО

Цветни одеяла

 

Цветовете

Ярките, жизнерадостни цветове действат много добре на настроението в мрачните зимни дни. Носят уют и радост. Затова, ако цветовата схема на стаята го позволява, вземи си цветно одеяло – жълто, оранжево, червено.

Съобрази се, разбира се, не само с цветовете на интериора, но и с материята. Както е в случая с този модел, който наподобява животинска кожа – той няма начин да е в ярки цветове, защото едва ли ще стои особено добре.

 

одеяло, дневна, спалня, КОМО

Одеяло с дизайн „кафява мечка“

Избери си одеяло, което топли тялото и душата. Не се спирай на най-евтиния вариант. Търси това съчетание от цвят, материя, размер, което ще пасне и на теб, и на дома ти. Поглези се с най-хубавия аксесоар за зимата.

  • Публикувано на 01.12.2017

Включете се в дискусията