Основен комплект съдове, който трябва да имаш у дома

Обзавеждането на нова кухня не включва само шкафове, работни плотове и кухненски уреди, но и цялата необходима ти посуда. Ако за първи път ще пазаруваш тенджери, тигани и прибори за готвене, добре е да се информираш предварително какво ти е най-необходимо. Така ще изразходваш бюджета си възможно най-разумно и ще можеш веднага да приготвяш всякакви вкусотии в новата си кухня.

Дали е по-добре да купиш комплект тенджери и тигани, или да избираш всяко нещо поотделно? Зависи колко бързаш, на каква цена е комплектът (може да си го намерила с изгодно намаление) и от какви материали са направени различните съдове. Направи си списък какво ти трябва, информирай се за предимствата и недостатъците на различните материали и покрития, от които са направени съдовете и решавай на място.

 

комплект тенджери, КОМО

Комплект тенджери

 

Тенджери

За двучлено семейство на първо време са необходими две тенджери:

  • една голяма – 5 до 6,5 литра;
  • една малка – 2 до 3 литра.

Ако купуваш комплект, най-добре е в него да има тези две тенджери плюс още една с вместимост от 1 до 2 литра. Тенджерата за сосове е пожелателна, спокойно можеш да си я набавиш по-късно. Вземи си и млековарка вместо тенджера за прясно мляко.

 

алуминиев тиган, КОМО

Алуминиев тиган

 

Тигани

Трябват ти два тигана:

  • дълбок тиган с капак, в който можеш да правиш запръжки, да задушаваш, панираш, приготвяш различни ястия;
  • тиган за палачинки – той е плитък, с равно дъно; можеш да го ползваш и за пържене на яйца.

 

комплект тигани, КОМО

Комплект тигани

 

Оребрен тиган и всякакви други модели с екстри спокойно могат да почакат, докато опознаеш кухнята, създадеш си готварски навици и разбереш какво наистина искаш да приготвяш за семейството си.

 

тава, КОМО

Тава

 

Тави

Една голяма и една по-малка тавичка ще ти стигнат. Добре е да са средно дълбоки, за да можеш да ги ползваш за всичко.

 

тава, КОМО

Тава и форми за печене

 

Ако често се налага да подгряваш ядене за един човек, и нямаш микровълнова, купи и една от най-малките тавички, която да ползваш за целта.

 

Гювеч и гювечета

Зависи какво обича да похапва семейството ти през студените дни. Постен гювеч, гювеч с месо, капама, пържоли с топено сирене и гъби – в пръстения гювеч бързо и лесно се приготвят всякакви гозби. Ако го имаш у дома, можеш да минеш и без йенска тенджера.

В гювечетата пак можеш да приготвяш всякакви видове меса, но ще е на по-малки порции. За сметка на това, ако обичаш сирене по шопски, тракийско и всякакви други гювечета, то тези съдове ще са ти необходими.

 

форма за кекс, КОМО

 

Съдове за сладкиши

Ако обичаш да приготвяш домашни сладкиши, кексове и торти, то знаеш какво ти трябва. Ако не си пробвала досега, но имаш някакви намерения в тази посока, вземи си форма за торта и форма за кекс.

 

прибори за готвене, КОМО

Прибори за готвене

 

Прибори за готвене

Снабди се с основния набор – черпак, голяма лъжица за готвене, решетеста лъжица, лопатка, прибор за мачкане на сирене, евентуално прибор за разбиване (макар че можеш да разбиваш и с вилица). Добави към тях една дървена шпатула и дървена лъжица.

 

метален гевгир, КОМО

Метален гевгир

 

Помощни съдове и прибори

Дълбока купа за разбиване, купа за салата, ренде, белачка за зеленчуци, цедка, гевгир, отварачка за консерви и бутилки, тирбушон, голяма и малка дъска за рязане.

Разгледай какви тенджери, тигани, тави и прибори ти предлага „КОМО“ и вземи основните неща за твоята нова кухня.

Преди това прочети:

„Съдове за готвене – материали и покрития“, част 2

  • Публикувано на 08.12.2017

Включете се в дискусията