Как да избегна неприятните домашни изненади по Коледа

Направи ли вече списък с коледни подаръци за купуване? Измисли ли празничното меню? Готов ли е списъкът ти за покупки на вкусотии? Ти нямаш нужда от толкова много списъци? Може и така да е, но си припомни – колко неща забрави да вземеш миналата коледа. Колко пъти връща някой от домашните до магазина? А имаше ли неприятни изненади в последния момент, докато течаха последните приготовления за празника?

Отговорът вероятно е „да“. Допреди година – две и нашият щеше да е такъв. Днес ти предлагаме изпитана рецепта за празници без неприятни домашни изненади.

 

КОМО, коледа

 

1. Направи списъци и ги използвай

Проблемът не е, че не помниш, а че има твърде много неща за помнене. Затова направи един списък с ястията, които ще готвиш за празниците – Бъдни вечер, Коледа, Нова година. После допълни и менюто за почивните дни между тях. След това, гледайки този списък, напиши на отделен лист всичко, което трябва да купиш, за да приготвиш празничната и делнична трапеза.

Носи списъка със себе си в магазина, задрасквай всяко нещо, което си взела и пазарувай като стриктно се придържаш към него. Последното ще ти спести разходите за ненужни неща.

 

сервиз за хранене, КОМО

Сервиз за хранене

 

2. Провери в какво състояние е празничният сервиз

Може да не си забелязала, че има нащърбени чинии, пукната купичка или петна по дъното на платото, които не могат да се махнат.

 

прибори за хранене, КОМО

Прибори за хранене

 

Направи ревизия и на приборите, ако ползваш специален, празничен комплект – добре ли са излъскани, липсва ли нещо.

Направи го поне седмица преди да започнат празниците, за да имаш време да попълниш липсите, ако се налага. Около коледните дни има намаления на сервизи и всякаква домашна посуда, предлагат се и модели с коледен дизайн.

 

покривка за маса, КОМО

Покривка за маса

 

3. Реши кои покривки за маса ще ползваш и виж в какво състояние са

Петна, дупки от цигари, срязано с нож – празничните покривки също могат да крият неприятни изненади. Извади ги и ги огледай по-рано. Може да имат нужда само от още едно пране със силен препарат, от нови тишлайфери върху тях, а може и да трябва да сменят изцяло. Пак – добре е да имаш за реакция поне няколко дни.

 

коледна украса, светещи камбанки, КОМО

Коледна украса – светещи камбанки

 

4. Приготви отрано празничната украса

Играчките за елха, лампичките, гирляндите, вазите, свещниците, елегантните плата и купи, салфетките (особено ако са платнени) – извади и прегледай всичко. Здрави ли са?

Ако трябва нещо да купуваш, добави го към списъка си.

Нямаш нужда от нищо, всяка година подреждаш украсата по един и същи начин?

Разгледай новите ни предложения за коледна декорация. Може да ти хрумнат нови идеи и да решиш да внесеш малко разнообразие. (Погледни и статията „Как да украся празничната маса“

 

коледна украса, КОМО

 

5. След като купиш всичко и се прибереш у дома, прегледай списъците си още веднъж

Така ще имаш достатъчно време да реагираш, ако нещо си забравила. По-добре е да се сетиш, че ти трябва парче пармезан поне няколко часа преди да се развихриш в кухнята, нали?

Да започнеш да се подготвяш за празника по-рано, значи да удължиш празничното вълнение. Превърни проверката на всички изброени неща в малък ритуал за цялото семейство, изкуши ги да участват в подготовката на празниците от самото начало и ще се учудиш колко приятна може да е тя.

Прегледай статиите:

  • Публикувано на 15.12.2017

Включете се в дискусията