Трикове за обособяване на различни зони в малко жилище

Определила си успешно кои ще са зоните в твоя малък апартамент и къде ще са разположени. Сега остава да решиш как ще ги отделяш една от друга. Това е голямо предизвикателство, когато не разполагаш с много пространство. Тези „разделители“ трябва да не са обемни и тежки, защото ще заемат място и ще задръстват помещението. Препоръчително е да могат да се местят и/или да изпълняват поне още една функция освен тази на „разделители“, т. е. необходими са ти гъвкави решения. Ето какви трикове ти подсказваме ние.

 

малко жилище, интериор, обзавеждане, КОМО

 

1. Цветово отделяне на зоните

Прасковена стена зад леглото, светлосиньо за работния кът – цветовете са достатъчни, за да възприема мозъкът ти зоните като различни места, всяко със своята функционалност.

Ако предпочиташ тапети, избери два или три различни вида, за да укажеш къде започва една зона и къде друга.

 

малко жилище, интериор, обзавеждане, КОМО

 

2. Килими и черги

Те очертават чудесно откъде докъде се простира една зона. Умелото комбиниране на формите и цветове им пък допринася за „картографирането“ на апартамента и обогатява цялостната атмосфера на дома.

 

малко жилище, интериор, обзавеждане, КОМО

 

3. Параван, плъзгащи се врати, завеси

Параваните са чудесна идея – леки, лесни за преместване, малки – пропускат светлина. Те са отлично решение за зони като работния кът и спалнята. Там ти трябва уединение в определени части от денонощието, през останалото време, могат и да са открити.

Плъзгащите се врати са решение, към което трябва да се подхожда внимателно. Ако са много плътни, масивни ще натежат визуално и няма да стоят добре в малкото помещение.

Завесите са добро решение, все едно със или без корниз. Дърпаш ги и ги прибираш за секунди, можеш да играеш с цветовете, материите. Освен това смяната им е бърз и евтин начин да освежиш помещението.

 

малко жилище, интериор, обзавеждане, КОМО

 

4. Саксии

Една-две по-големи саксии или една поставка за цветя с опция за подреждане на няколко саксии могат чудесно да играят ролята на разделител на две зони в стаята. Освен това внасят допълнителен живот и уют в нея.

 

малко жилище, интериор, обзавеждане, КОМО

 

5. Осветление

Понякога умело направеното осветление в едно помещение е напълно достатъчно за обособяване на зоните. Експериментирай с висящите осветителни тела. Кой е казал, че трябва да е само едно и задължително трябва да е поставено в средата на тавана? Подбери подходяща лампа (поне една, ако е необходимо и повече) за всяка зона.

 

малко жилище, интериор, обзавеждане, КОМО

 

6. Различни нива

Направи стаята на различни нива. Качи леглото нависоко и позиционирай под него дневната или къта за работа. Сложи подиум, за да отделиш нишата за четене.

 

малко жилище, интериор, обзавеждане, КОМО

 

7. Частична стена

Издигането на частична стена между кухнята и дневната например не затваря изцяло пространството, а двете страни на стената могат да се ползват за поставяне на етажерки.

Помисли кой вариант за разграничение на зоните е най-удачен за твоето жилище. Ако е необходимо, посъветвай се със специалист. В случай, че се спреш на вариант като завеси, параван или саксии, можеш да експериментираш смело. Тези разделители не изискват особени вложения и ако не ти харесват, винаги можеш да ги смениш.

  • Публикувано на 12.01.2018

Включете се в дискусията