Спално бельо – видове материи

Знаете ли кое придава на леглото неустоима притегателна сила? Не, не е само умората, удобният матрак и пухените възглавници. Голяма част от усещането ви за блаженство и уют в леглото идва от завивките и чаршафите. При избора им обърнете специално внимание на цветовете и материите, за да намерите тези комплекти спално бельо, които ще ви накарат да изпитвате истинско блаженство още щом се отпуснете в тях.

 

памук

Памук
Чаршафи от памук – те са най-търсени. Хасето е изцяло естествена материя – мека, удобна. Единственият й недостатък е, че се глади трудно. Предимствата й обаче са толкова много, че си струва да прекарате 10 минути повече над гладачната дъска. Памучните чаршафи не запарват тялото, не предизвикват изпотяване, алергии или раздразнения. Запазват добрия си външен вид дълго време и са на достъпна цена. Подходящи са за всички сезони.

 

 

 

Perkal

Перкал
Перкалът може да се изработи от 100% памук, лен или друг материал и всъщност не обозначава самата материя, а начина, по който е изтъкана. Тъкачната техника и гъстотата на нишките са причина за изключителната гладкост и издръжливост на чаршафите от перкал. Не се свиват при пране.
Тези спални комплекти стават по-меки с времето и са нежни към кожата. Перкалът е свеж, прохладен и особено подходящ за летните месеци.

 

 

 

Pamuchen_saten

Памучен сатен
Той също е изработен от 100% памук, но по специална технология. Получената материя има блясъка на сатена и здравината и мекотата на памука. Чаршафите от памучен сатен са меки и гладки като коприна, прохладни са през лятото, топли през зимата. Единственият им недостатък е, че са малко по-скъпи от останалите. Ако решите да си купите спално бельо от памучен сатен, имайте предвид, че материята се свива с до 2% при изпиране.

 

 

 

Ranfors

Ранфорс
Още една материя за спално бельо, изработена от 100% памук, но по различна технология. Ранфорсът е матов, няма блясъка на памучния сатен, но също като него е мек и гладък. Чаршафите от тази материя са подходящи за всички сезони, защото помагат на тялото да регулира температурата си. Цената им не е от най-ниските, но са много по-здрави от обикновените памучни чаршафи, устойчиви са на износване и цветовете им се запазват непокътнати с години. Ако сте решили да купувате ранфорс, имайте предвид, че материята се свива с около 4 – 5% при пране.

 

 

 

Microfiber

Микрофибър
Чаршафите от микрофибър са на по-ниска цена. Материята е мека и приятна, няма нужда от гладене. Държи доста топло, така че този тип спално бельо е подходящо по-скоро за зимата.

 

На пазара се предлагат и различни комбинации – ранфорс и памук, памук и сатен, памук и полиестер. С тяхна помощ клиентите удовлетворяват и допълнителните си изисквания към спалното бельо – лесна поддръжка, разумна цена.

Разгледайте варианти, помислете. Ако нямате представа какви са на допир различните материи, елате на място в магазина, за да докоснете всяка една и да прецените коя е най-подходящата за вас.

Очаквайте скоро и полезни съвети за избора на цветове и шарки на спалното бельо и полезна информация за влиянието им върху съня ни.

  • Публикувано на 26.07.2016

Включете се в дискусията