Видове стилове в интериора, част 2

Ар деко, попарт, хай-тек

Имаш ли вече идея как искаш да обзаведеш жилището си? Да? Не? Чудиш се? Продължаваме да те запознаваме с характеристиките на различните интериорни стилове. Провери дали вдъхновението за обзавеждането на дома ти не се крие в следващите редове.

Ар деко

Този стил се появява и набира популярност в края на 20-те, началото на 30-те години на миналия век като реакция на приключилата вече Първа световна война. Изящество, лекота, елегантност, лукс – ар деко се разпознава веднага. Цветовете са контрастни, преобладават геометричните форми.

Комод, КОМО

Материалите са кристал, дърво (най-вече екзотични дървесини), месинг, мрамор. Огледалата, както и всички отразяващи повърхности са на особена почит. Материите са кожа, коприна, кадифе. В ар деко се забелязва откровеното влияние на Африка, Индия и Египет.

Висяща лампа, КОМО

Орнаментите и детайлите са много важни – столове с извити крачета, богато орнаментирани месингови дръжки на шкафовете и табли на леглата. Принтове с животни, скулптури, маслени картини.

комод, КОМО

Осветителните тела са пищни, с романтично излъчване – кристални полилеи, настолни лампи с изрисувано тяло и абажури с ресни, свещници.

Хората на изкуството, бохемите, а също и домошарите, които ценят уюта ще се чувстват добре в жилище, обзаведено в стил ар деко.

Попарт

Комикси, реклами, мултиплициране на портрети на известни личности – политици, хора на изкуството и цвят, много цвят. Попартът се появява в началото на 60-те години на XX век и превръща елементите на масовата култура в изкуство. Като стил в интериора той се отличава с лекота, жизнерадостност, склонност към шокиране и едно очарователно лекомислие. Твоето дете тийнейджър сигурно ще се влюби в стая, обзаведна в попарт стил.

Фотьойл BRIT POP

Както казахме, цветовете са ярки, а комбинирането им – смело и предизвикателно. Жълто, розово, синьо, зелено, червено – една яркожълта настолна лампа, възглавнички в лилаво и колажи по стените, и попарт излъчването на стаята е налице. Материалите са пластмаса, стъкло, метал, по-рядко дърво. Характерни за стила са лъскавите повърхности.

Декоративна автотабела

Ако ти се струва, че интериорът ще стане твърде крещящ, комбинирай попарт с винтидж или индустриален стил.

Хай-тек

Той възниква през 70-те години на XX век и с развитието на технологиите се разделя на няколко подстила – индустриален, геометричен и бионичен. Всички те имат своите почитатели и често можеш да ги разпознаеш в интериора на заведения, обществени сгради, магазини и жилища.

Холна маса

Материалите са метал, хром, бетон, стъкло, керамика, пластмаса. Цветовете са черно,бяло, сиво, бежово. Монохромността е на почит. Дори като акцент рядко се използват ярки цветове. (Освен ако не решиш да комбинираш индустрален стил с попарт.) Прости форми, прави линии, максимална лаконичност характеризират хай-тек стила. Орнаментите и сантименталните украшения не са на почит. Принтовете и ярките картини също. Допустими са черно-белите фотографии.

Помощна маса, КОМО

Помощна маса, КОМО

Вратите почти отсъстват от интериора, а ако ги има, са плъзгащи се. В по-големите помещения се оформят зони за различните дейности с помощта на мебелите и осветлението.

Оставен да се вижда тръбопровод, който минава през кухнята или дневната, оголена тухлена стена без мазилка, метална маса за хранене – детайлите в индустриален стил се разпознават отдалеч.

Мебелите в геометричния и бионичен стил се отличават с висока ергономичност и функционалност.

Висяща лампа, КОМО

За всички хай-тек подстилове осветлението е от ключово значение. (Прегледай статията „Нов начин да използваме осветлението у дома“, тя ще ти даде идеи.)

Хареса ли ти някой от тези стилове? Представяш ли си вече как ще изглежда домът ти? Очаквай третата част от поредицата статии по темата. А ако си пропуснал, прочети част първа: „Видове стилове в интериора: винтидж, рустикален, колониален, скандинавски“.

 • Публикувано на 10.02.2017

Включете се в дискусията

 • Мариана Лазарова
  Мариана Лазарова 12.02.2018 на 14:56

  Благодарности на авторите ,за поднесената информация - кратко,ясно и точно!
  По професия съм инж.дизайнер,и независимо,че от години се занимавам с интериор и с обработване на всякакъв вид фотография,статиите предизвикаха интерес за мен.
  P.S....Моят стил е Хай-Тек...

  • Хипермаркет KOMO

   Здравейте, благодарим ви за окуражаващите думи, още повече, че идват от професионалист в тази област. Радваме се, че статиите са предизвикали интереса ви.
   При нас всеки от екипа има собствени предпочитания и някои съвпадат с вашето. :) Успех в работата ви!