Как да разпределя зоните в малък апартамент

Виждала си ги по списанията – тези малки апартаменти, които изглеждат толкова красиви, подредени, светли, дори просторни, че се чудиш как изобщо е възможно това. Често дори си се съмнявала, че жилището е толкова малко, колкото пише в списанието. Е, не се съмнявай. Вярно, че е предизвикателство, но е напълно възможно и твоят малък апартамент да изглежда просторен, да е удобен и да си има всичко необходимо, все едно е умален макет на дворец. Тайната за това е в успешното разпределяне на помещенията на зони. Ето как да го направиш.

малко жилище, обзавеждане, КОМО

1. Определи какви зони искаш да има в апартамента ти

Спалня, кухня, трапезария, работен кът, всекидневна – това са зоните, които задължително ти трябват. Помисли искаш ли още някоя – кът за гримиране, за четене, за хобито ти (правене на бижута или сглобяване на авиомодели), домашно кино. Все още си на ниво планиране и фантазиране, така че няма смисъл да се ограничаваш.

малко жилище, обзавеждане, КОМО

2. Помисли кои от тях могат да съвместят функциите си

Възможно ли е например работният ти кът и трапезарията да са едно и също място? Или екранът за домашно кино да играе ролята на разделител на спалнята от кухнята? Все още си на етап „забавлявам се да си измислям варианти“ затова експериментирай смело. Може в къта, в който е домашният ти офис, да има етажерки за подреждане на авиомодели или лампа и инструменти, подходящи за майсторене на бижута. Нима лаптопът ще им попречи?

малко жилище, обзавеждане, КОМО

3. Планирай коя зона къде да разположиш

Нещата вече стават малко по-сериозни. Огледай внимателно помещенията и определи къде ще разположиш всяка една от зоните. Не бързай. Изследвай всеки ъгъл, стена, ниша. Обмисли употребата за нещо полезно дори на най-малкото пространство.

За да ти се получи по-добре, представи си че всяко помещение има четири стени и врата. Опитай се да си го представиш като самостоятелна стая.

малко жилище, обзавеждане, КОМО

4. Групирай мебелите

Помисли си за коя зона какви мебели ти трябват, представи си как ги разполагаш в определеното пространство. На този етап вече е добре да си въоръжена с рулетка. Ако си харесала мебели, провери предварително ще се хванат ли на мястото, което си им отделила, претрупано ли ще изглежда или не.

Когато си обмисляла коя зона какви функции може да съвместява, сигурно си решила и какви многофункционални мебели ще използваш за нея. Сега е моментът да преговориш тази част, да разглеждаш за още интересни идеи и мебели, които могат да изпълняват по няколко функции.

малко жилище, обзавеждане, КОМО

5. Не забравяй да оставиш коридори и входове между зоните

Повтори упражнението с отделните стаи – представи си, че всяка зона в помещението е отделна стая с четири стени и врата. След това разположи в нея мебелите така, че да не запушиш входа. И разбира се, остави място за коридори между стаите. Когато подредиш жилището си по този начин – с оставени пространства за преминаване между зоните – ще видиш колко просторно и спретнато изглежда.

Успех със зонирането на твоя малък апартамент. Пиши ни в коментарите, ако имаш допълнителни въпроси по темата. Ще ти отговорим.

  • Публикувано на 04.12.2017

Включете се в дискусията