Съвети за обзавеждане за семейства с малки деца

Кокетно подреден дом, в който живеят малки деца? Мисията е възможна, стига да се съобразиш с факта, че малките хуни чупят, цапат, дърпат, късат и пренареждат всичко по свой вкус.

Твоето мъниче все още спи през повечето време, прилича на ангелче и горното твърдение ти се струва силно преувеличено? Почакай още няколко месеца и ще се убедиш, че сме прави. Междувременно, прегледай нашите съвети за декорация на жилище, в което живеят малки деца и се подготви. Все още имаш шанс да спасиш любимите си статуетки, сувенири, снежнобялата покривка на леглото и да създадеш уютен и удобен дом.

килим в морско синьо, интериор, обзавеждане, деца, домашен текстил, КОМО

Килим в морско синьо

 

Цветовете

Забрави за бялото, кремавото, бежовото, жълтото. Избери килим в по-тъмен цвят – бордо, кафяво, тъмносиньо. По него щетите – петно от повърнато пюре от морков и разлят боровинков сок например – почти няма да се виждат.

 

сгъваем фотьойл, КОМО, обзавеждане, интериор, мебели, малки деца

Сгъваем фотьойл

 

Същото важи за покривките на леглото и фотьойлите – по-добре е да са шарени или в тъмни цветове.

калъфка за възглавница, КОМО, интериор, декорация, аксесоари, домашен текстил, обзавеждане, малки деца

Калъфка за възглавница

 

Домашният текстил

Откажи се от рошавите малки килимчета, няма да повярваш какво количество натрошени бисквити и солети могат да поберат.

 

килим в сиво и жълто, КОМО, малки деца, домашен текстил, обзавеждане, интериор

Килим в сиво и жълто

 

Завесите, калъфките на декоративните възглавнички, покривките за маса – важно е всички те да могат да се перат в пералня и да съхнат лесно.

 

комплект от 3 холни маси, масичка за кафе, КОМО, малки деца, интериор, обзавеждане, дневна, мебели

Комплект от 3 холни маси

 

Холната маса и масата в трапезарията/кухнята

Може да са много елегантни и удобни, но ако не отговарят на две основни условия, определено, на този етап, не са за твоя дом. Масите в жилището трябва да се чистят лесно и да издържат на често заливане с храна, сок, цапане с пастели, водни боички, пластилин.

маса за хранене, трапезария, кухня, КОМО, малки деца, интериор, мебели, обзавеждане

Маса за хранене

 

Не си мисли, че подходящата покривка или подложка ще спасят положението.

 

сайдборд, комод, КОМО, мебели, обзавеждане, малки деца, интериор,

Сайдборд

Мебелите

Простички мебели, без много тайни кътчета и пролуки, в които могат да се скрият филии с лютеница и части от конструктор, са отлично решение.

Ниските рафтове без вратички провокират детето да ги преподреди. Помисли дали не можеш да им сложиш врати (не стъклени обаче!) или да подредиш на тях кутии за съхранение с добре затварящи се капаци.

Ако мебелите в дома ти са от масивно дърво имай едно наум, че могат да бъдат надялкани, издраскани, оцветени. Ако сега избираш мебели, спри се на материали, които са по-устойчиви на механични въздействия и се поддържат лесно.

 

диван с функция легло, дневна, спалня, КОМО, интериор, обзавеждане, мебели, малки деца

Диван с функция легло

 

Диванът и фотьойлите

Почитателка си на кожената мека мебел? Чудесно. Преди да я купиш обаче, информирай се дали се надрасква лесно и ще повредиш ли кожата, ако трябва да почистиш от нея рисунка с маркер.

Прегледай статията „Естествената кожа – перфектната тапицерия за вашите мебели“, част 1 и част 2. От нея ще разбереш кои са най-често използваните видове кожа, как се поддържат, какви са характеристиките им.

картини, декорация, аксесоари, КОМО, малки деца

Декоративно платно

 

Произведенията на изкуството и сувенирите

Ако нещо ти е ценно и искаш да го запазиш, дръж го нависоко. Отнася се за картини, статуетки, малки плюшени, глинени или метални фигурки. Някои сувенири могат да са опасни за децата, други изобщо няма да оцелеят в ръцете им, трети са отлично оръжие за нанасяне на тежки повреди върху мебелите.

Избирай мебели с изчистен дизайн, които се поддържат лесно. Спри се на по-тъмна цветова схема, а ако държиш да има поне един светъл цвят, използвай го за акцент. Подбери семпли завеси и декоративни възглавнички с весел десен. Постави произведенията на изкуството и сувенирите нависоко. Дръж винаги пакетче сода в шкафа, за да реагираш бързо и успешно на появяващите се навсякъде петна от храна и пособия за рисуване.

Успех!

Включете се в дискусията