5 тайни за успешно обзавеждане на малко жилище

В малкото жилище винаги има какво да се оптимизира. Затова, дори да мислиш, че всичко е идеално подредено, прегледай тази статия – провери дали все пак не може да направиш още по-уютно и комфортно твоето малко местенце.

Писали сме често по темата, линкове към още полезни статии ще намериш в края на този текст.

 

малко жилище, интериор, обзавеждане, мебели, декорация, КОМО

 

Открий „мъртвите пространства“ в твоя дом и ги оползотвори

Във всяка стая има „мъртви пространства“. Местенца, които не ползваш за нищо. Обикновено това са твърде малки ниши или кътчета между мебелите. Набележи си кои са и помисли как можеш да ги употребиш според функцията на помещението.

В някое от „мъртвите пространства“ в кухнята можеш да монтираш поставка за кърпи, на която да окачиш тенджери, тигани или чаши (прегледай статията „5 необичайни места, на които да монтираш поставка за кърпи, за да спестиш място“).

В детската стая, може да направиш скривалище за твоето хлапе. Използвай шарен плат и възглавнички, за да оформиш нещо като палатка, нещо като вигвам или колиба, нещо като нищо друго на света – мъничко пространство, в което детето ти ще обожава да си играе или да се оттегля, когато има нужда от спокойствие.

 

ъглова гарнитура, обзавеждане, интериор, мебели, КОМО

Стилна ъглова гарнитура

 

 

Ползвай мебелите за повече от едно нещо

Във всяка статия четеш, че многофункционалните мебели са ключово решение за малки жилища. И ние отново ти го напомняме. Табуретки с място за съхранение, големи табуретки или лежанки, на които можеш да сложиш поднос с чаши и да се лишиш от масичката за кафе в дневната, сгъваеми маси и столове, вградени гардероби с врати с огледала – не пропускай нито една възможност да използваш мебели 2 в 1.

Периодично оглеждай помещенията и си мисли дали усвояваш оптимално пространството. Кутии по рафтовете, изящни закачалки на страниците на шкафовете – винаги можеш да измислиш още нещо, така че да изглежда добре и да ти е удобно.

 

интериор, цветова схема, обзавеждане, КОМО, мебели

 

Боядисай стените в неутрални цветове или поне в един цвят и избери един ярък акцент

Избери неутрален цвят за стените на малката стая и помисли само за един, но много ярък акцент. Така ще създадеш усещане, че пространството е по-голямо и има въздух в него и ще избегнеш риска от монотонност.

Ако пък не си падаш по неутралните цветове, то поне заложи на едноцветна стена и на акцент в контрастен цвят.

КОМО, обзавеждане, интериор, килим, дневна, хол, мебели

Килим Panda Malo

Застели с достатъчно голям килим

Или изобщо не слагай килим. Малките килими не са подходящи за малки пространства – те само подчертават колко са тесни и ... малки. Широкият килим – краищата му да са на около 3 см от стената – е по-добрият вариант. Той ще даде дълбочина и уют на стаята.

КОМО, обзавеждане, интериор, килим, дневна, хол, мебели

Бъди честен, когато се каниш да купиш нещо за дома си – трябва ли ти наистина

Има мебели и аксесоари, които са ти необходими. Има и такива, които просто искаш да имаш. Проблемът с малките жилища е, че ако купуваш всичко, което пожелаеш, скоро няма да има къде да се разположиш ти самият.

Затова мисли добре преди всяка покупка. Ако не можеш да устоиш на някоя красива вещ или мебел, бъди готов да изхвърлиш нещо старо, когато я занесеш у дома. Правилото „едно влиза, едно излиза“ работи.

Ако ти предстои обзавеждане или преобзавеждане на малко жилище, прегледай и тези статии:

Включете се в дискусията