Няколко причини да не се чувстваш добре у дома

И как да се справиш с проблема

 

Как се чувстваш, когато се прибираш в къщи? Въздъхваш ли облекчено, когато затвориш входната врата зад гърба си? Усмихваш ли се на близките си още с влизането у дома? Или предпочиташ да се прибираш, само за да спиш? Нещо в жилището ти те притеснява и те кара да се чувстваш дискомфортно?

Имаме няколко предположения защо може да не се чувстваш добре у дома. Прегледай ги, помисли, ако проблемът е в интериора, ще се изненадаш колко бързо ще го решиш и твоят дом наистина ще се превърне в твоята любима крепост.

 

Обзавеждането е остаряло, обстановката изглежда овехтяла и потискаща

Може и да не си го забелязала, а само да се чудиш от време на време какво не е наред. Огледай всички мебели. Не е нужно да преобзавеждаш жилището изцяло. Помисли кои големи парчета – едно, две до три – би могла да смениш и кои да обновиш.

 

диван с функция легло, обзавеждане, интериор, мебели, дневна, КОМО

Диван с функция легло

 

Как ще изглежда дневната, ако си купиш нов диван? Или предпочиташ да купиш два нови фотьойла и да избереш покривало в техния цвят за дивана?

 

кресло и табуретка, дневна, обзавеждане, интериор, мебели, КОМО

Кресло и табуретка

 

Съветваме те също да изчистиш всяка повърхност, включително и меката мебел, да прегледаш домашния текстил и декорацията и да ги подмениш. Калъфки за нови декоративни възглавнички, красива покривка за масата, нов текстил за кухнята – тези дреболии преобразяват облика на помещенията.

Друг вариант е да пребоядисаш стаята и да помислиш дали и как можеш да освежиш старите мебели.

 

Вещи и мебели задръстват жилището и ти пречат да дишаш

Не обръщаш внимание, че си затрупана от вещи, докато не станат прекалено много. В един момент ти прави впечатление, че не разполагаш с пространство, дома ти изглежда винаги прашен, често се удряш в крака на някоя маса или в ъгъла на дивана, имаш чувството, че не можеш да дишаш.

обзавеждане по поръчка, мебели по поръчка, дневна, хол, интериор, КОМО, корпусна мебел

Модерно обзавеждане за всекидневна по поръчка

 

обзавеждане по поръчка, мебели по поръчка, корпусна мебел, всекидневна, хол, интериор, КОМО

Обърни внимание кои мебели и вещи използваш най-много, с кои ти е най-приятно и се отърви от всички останали – подари ги, продай ги, изхвърли ги. Ако е необходимо, с течение на времето, смени някои от мебелите, които си оставила у дома. Важно е да имаш функционални, удобни за теб и начина ти на живот, красиви мебели. Когато са малко на брой, можеш спокойно да си позволиш да са на по-висока цена и да държиш на безкомпромисно качество.

 

 

Жилището изглежда неуютно и студено

Не, това не е защото в него има малко мебели, в претрупано с вещи жилище можеш да се чувстваш по същия начин.

 

декоративна възглавница, аксесоари, домашен текстил, обзавеждане, интериор, КОМО

Декоративна възглавница Relax

 

килим, интериор, домашен текстил, мебели, обзавеждане, аксесоари, КОМО

Килим

 

Вероятно ти липсват подходящия килим, завеси, декоративни възглавнички. Нямаш картини и снимки по стените, нито сувенири и украшения от приятели по рафтовете. Не е задължително да натруфиш дома си с всички изброени неща. Ако си почитателка на минимализма, избери си килим и/или една-две декоративни възглавнички, и нещо за декорация – статуетка, картина, ваза. Нека да е само едно, но в топъл, контрастен на основния за стаята цвят.

 

Престарала си се с обзавеждането

Следвала си най-новите модни тенденции в интериора. Избрала си скъпи, модерни мебели, наистина елегантни. Произведенията на изкуството в дома ти са грижливо подбрани.

Проблемът е, че в дневната и спалнята си се чувстваш по-скоро като в музей или като в скъп магазин. Погрижила си се жилището да изглежда луксозно, елегантно, красиво, но си го направила за сметка на собственото си удобство.

Огледай дома си, вероятно с малко промени можеш да го превърнеш в наистина уютно и удобно за теб местенце. Започни от зоните, в които прекарваш най-много време и нека всяко разместване, добавяне или махане на мебели или аксесоар да е в отговор на въпроса „Ще ми бъде ли по-удобно, ако направя това?“

Домът е мястото, в което общуваш с близките си, отпускаш се, празнуваш победите, успокояваш се след пораженията, събираш сили за следващия ден. Ти знаеш най-добре какъв трябва да е, за да се чувстваш щастлива и спокойна в него. Променяй го, докато стане наистина твой.

Включете се в дискусията