Как да комбинирам винтидж и модерни мебели

Винтидж стилът е все така на мода, а комбинацията от винтидж и модерни мебели и аксесоари продължава да е в топ 10 на интериорните тенденции. Вероятно причината е, че миксирането на двата стила внася много атмосфера и специфично настроение в стаята. С него най-лесно можеш да отразиш своята индивидуалност в обзавеждането и да се радваш на стилно и комфортно жилище.

Ако си решила да пренареждаш мебелите у дома, да купиш нови, да изровиш и възстановиш стари, прегледай тези няколко съвета преди да започнеш.

ретро, мебели, маса, дневна, трапезария, винтидж, хол, КОМО, интериор, обзавеждане

Маса за хранене

Реши кое ще е водещо

В обзавеждането, както и във всяка друга житейска област, основната тема е една, другите са подгласнички. Затова и ти трябва да решиш какво искаш – модерно обзаведена стая с винтидж елементи или обратното.

дневна, хол, КОМО, витрина, ретро, интериор, обзавеждане, мебели

Витрина

Комбинирай мебели от единия стил с цветове и аксесоари, характерни за другия стил

Например:

Цялата мека мебел за дневната ти е винтидж. Избери цветова схема и аксесоари, характерни за минимализма – монохромност, по-малко или никакви шарки, бяло, сиво; малко или никакви аксесоари.

Излъчването на винтидж мебелите не позволява стаята да изглежда стерилна, а цветовете и изчистеното от декорация пространство ѝ пречат да изглежда твърде ретро.

дневна, хол, КОМО, винтидж лампион, ретро, интериор, обзавеждане, мебели

Стилен винтидж лампион

Заложи на индъстриъл стила

В него модерните и винтидж елементи се миксират съвсем естествено.

стол за трапезария, дневна, КОМО, мебели, интериор, обзавеждане

Стол за трапезария

Съчетай винтидж маса с модерни столове или обратното

Това е един от най-лесните начини да миксираш двата стила. Можеш да го приложиш към трапезарията и дневната. Работи добре и за домашния офис. Винтидж бюро с множество извивки и модерен стол, в комбинация с множество черно-бели снимки, закачени на стената. Избери и аксесоарите за работната си маса според това кой стил от двата е водещ – винтидж или модерният.

Заложи на винтидж килим

Модерните настилки – ламинат, плочки, бетон – грейват щом върху тях се сложат черги, стар персийски килим или килим с шарки, типични за 60-те, 70-те години на XX век.

Винтидж килимът смекчава често студеното излъчване на подовата настилка и внася уют и весела нотка в помещението.

лампион, дневна, трапезария, хол, КОМО, винтидж, ретро, мебели, интериор

Лампион

Подбери винтидж осветителни тела

Може всичко останало да е в модерен стил – мебелите, килимите. Добре подбраните винтидж лампи ще внесат желаната ретро нотка в интериора.

Сложи винтидж настолна лампа до модерния диван, стар полилей за общо осветление в дневната, висяща лампа в индъстриъл стил над масата в трапезарията, стенни лампи в стил ар деко в коридора или от двете страни на боксспринг леглото в спалнята.

декоративно колело, декорация, КОМО, дневна, хол, ретро, винтидж, обзавеждане, интериор

Декоративно колело

Подреди ретро аксесоари в модерната дневна

Стар будилник, грамофон, пишеща машина, мукавен куфар (можеш да го ползваш и за маса за кафе), порцеланова фигурка или порцеланови кутии за подправки – всяка ретро дреболия може да стои добре в модерно обзаведеното жилище и да внася в него по-жизнерадостна нотка, да придава плътност и тайнственост на историята на обитателите му.

Използвай произведения на изкуството във винтидж стил

Класическа живопис, поставена в ретро рамки, черно-бели снимки, стари семейни фотографии – изкуството в модерно обзаведения дом може да е във винтидж стил.

Подсказваме, че ако избереш само едно голямо платно, което да окачиш на стената, е добра идея да подбереш декоративни възглавнички или табуретка с тапицерия в основния цвят на картината. Определено ще се получи интересно.

Помисли как искаш да изглежда твоя дом, с мебели в какъв стил разполагаш и какви можеш да си набавиш и приятно преобзавеждане!

Прочети още:

Включете се в дискусията