Как да организирам кухненските шкафове и чекмеджета

Идва сезонът на експериментите в кухнята, на сладкишите, меденките и курабиите, на печеното и сосовете. Вероятно за вдъхновение ще си купиш нови кухненски инструменти и съдове, някоя и друга готварска книга. За да имаш място за тях, за да ти е приятно да седиш в кухнята и да ти е удобно, докато експериментираш – реорганизирай кухненските шкафове и чекмеджета. Есента е наистина подходящ момент за това.

 

Кухня

 

Изпразни всички кухненски шкафове и чекмеджета

Само така ще разбереш какво наистина има в тях. (Ще се удивиш за съществуването на колко много неща си забравила.) Отърви се от всичко, което няма да ползваш – подари го, продай го, изхвърли го. Огледай съдовете, уредите, инструментите за готвене и прецени кое има нужда от смяна или поправка.

 

Комплект четки

 

Изчисти ги

Мини ги няколко пъти с препарат за почистване или с вода и оцет, за да изчезнат всички петна и хълмчета от спечена прах, мазнина и мръсотия.

Ако някое от шкафчетата има нужда от ремонт, погрижи се. Смени нестабилните рафтове, прегледай вратите и дръжките. След това мини ремонтираните части още веднъж с вода и оцет.

Кутии за съхранение

 

Раздели нещата, които съхраняваш в кухнята на групи

И определи коя група вещи къде ще стои. Първото разделение, за което се сещаш вероятно е – консерви, съдове, подправки, кухненски текстил. Това не е лош вариант. Пробвай обаче да ги групираш според работните зони в кухненското помещение. Имаш място за измиване; място за подготвяне на храната; място за готвене. Подреди съдовете и всички останали вещи според употребата им в тези зони. Не забраявай – най-отпред и на най-удобните места слагаш нещата, които ползваш най-често.

Дървена кутия за съхранение

 

Създай си система за подреждане на храните

Ако искаш да промениш начина си на хранене, това е моментът. Искаш да намалиш сладкото? Сложи го на някое високо и неудобно място. Опитваш се да ядеш повече плодове и зеленчуци? Избери няколко красиви кошници, в които да ги държиш и ги постави на леснодостъпно място.

Друг вариант е да групираш храните по следния начин: най-често използвани консерви за готвене; консервирани глезотии (пълнени камби например); продукти за печива и т.н.

Измисли система, която отговаря на хранителните ти навици или на хранителните навици, които искаш да придобиеш.

Органайзер за прибори

 

Вземи си органайзери за шкафове и чекмеджета

Кутии за съхранение, кошници, поставки за чаши, поставки за бутилки, органайзери за вилици и лъжици – с тях шкафовете ти ще са по-подредени, по-лесни за поддръжка и ще си намираш по-лесно каквото ти трябва.

Помисли къде какъв тип органайзер да сложиш според системата ти за подреждане на кухненските вещи и храните. Преди да купуваш кошници и кутии, вземи размерите на всеки рафт и шкаф.

Огледай за допълнителни места за съхранение на дреболии

Релси, закачалки на страниците на шкафовете, поставки за кърпи, допълнителни метални етажерки, закрепени за последната етажерка на кухненския шкаф – има много варианти за създаване на допълнителни места за съхранение на дреболии. Освен, че са практични те придават и специална атмосфера на кухнята, дават ѝ по-характерен облик.

(Припомни си статията „5 необичайни места, на които да монтираш поставка за кърпи, за да спестиш място.“)

Спазвай следните правила за поддръжка на реда

1. Когато купиш нещо ново за кухнята, изхвърли нещо старо от нея.

2. Създай си навик да връщаш всяко нещо на мястото му веднага след като го използваш.

3. Прочиствай кухненските шкафове от ненужни вещи, консерви и насипни храни с изтекъл срок на годност в началото на всеки нов сезон.

Запретни ръкави и въведи ред. Ще се изненадаш колко леко и приятно ще се чувстваш след това в кухнята.

Прочети още:

 

Включете се в дискусията