Две коренно различни тенденции в интериора и коя е подходяща за теб

Индустриален стил и флоралните мотиви в интериора

Тенденциите в интериора винаги събират в себе си интересни крайности и отразяват желанията и разбиранията за домашен уют и комфорт на различни по характер и начин на живот хора.

Тази година две от най-противоречивите тенденции са индустриалният стил и флоралните мотиви в обзавеждането. Прочети статията, за да разбереш откъде идва противоречието и кой вариант е подходящ за теб.

 

 

табуретка с флорални мотиви, КОМО, обзавеждане, тенденции в интериора 2019

Табуретка с флорални мотиви

 

Флоралните мотиви в интериора

Те се вписват в различни интериорни стилове според големината на цветните щампи, яркостта на цветовете, честотата на повтаряне на мотива.

Едрите щампи носят усещане за хладна модерност. Дребните са по-характерни за винтидж стила и внасят романтичен, топъл нюанс в интериора. Някои от по-малките графични щампи, които се повтарят често, носят усещане най-вече за свежест и приключенски дух.

декоративна възглавница с флорални мотиви, КОМО, тенденции в интериора 2019

Декоративна възглавница с флорални мотиви

В зависимост от цветовете – по-ярки или съвсем неутрални – флоралните мотиви могат да балансират стерилността на дневна в минималистичен стил или да придадат неочаквано екстравагантно излъчване на кухнята.

декоративна кана, керамика, флорални мотиви, тенденции в интериора 2019, КОМО

Декоративна кана, керамика

При всяко положение обаче те се свързват по-скоро с женственост и мекота и рядко ще ги видиш в дом на несемеен мъж, дори той да е изключително артистична натура.

ъглова гарнитура, индустриален стил, КОМО, обзавеждане, тенденции в интериора 2019

Ъглова гарнитура

Индустриалният стил

В момента той е изключително популярен в България и писахме доста за него, но все пак ще припомним.

Материалите са бетон, тухли, груба мазилка, метал, дърво, кожа. Кабелите и тръбите са на показ. Цветовете са неутрални, мебелите са с прости геометрични форми. Пространствата са големи, с много светлина, за да балансират тежестта на грубите материали и да създадат усещане за уют, за дом.

 

помощна маса, индустриален стил, КОМО, тенденции в интериора 2019

Помощна маса

 

Това е стил, носещ усещане за свобода, създаден от артистичната бохема и неособено подходящ за интроверти, които имат нужда категорично да се отделят от останалия свят, а от време на време и от членовете на собственото си семейство.

Любопитното противоречие в двете тенденции

Интересно е как хората залитат по две толкова противоречиви тенденции. Едната – флоралните мотиви – залага на спокойствие, топлина, мекота, грижа, женственост.

Другата – индустриалният стил – на грубите материали и светлината, за да постигне пак усещане за спокойствие и уют, но без да има мекота и топлина в излъчването ѝ.

Можеш ли да ги съчетаеш

 

декоративна възглавница с флорални мотиви, индустриален стил, тенденции в интериора 2019, КОМО

Декоративна възглавница с флорални мотиви

 

На практика всичко е възможно. Особено ако си се заловил с нелеката задача да обзаведеш жилище в еклектичен стил. Тогава можеш да използваш елементи от индустриалния стил – грубата мазилка и многото локални осветителни тела например, които да съчетаеш с възглавници с флорални мотиви в неутрални цветове.

 

 

Коя тенденция е подходяща за теб

Започваме отново с уговорката, че флоралните мотиви се вписват добре в няколко различни стила. И все пак може да обобщим. Те ще ти се понравят, ако си по-скоро домошар, който не обича да кани големи компании на гости, а цени пълноценното общуване между двама, най-много трима души. Добро решение са, ако трудно се отпускаш, ежедневието ти е напрегнато и имаш нужда от допълнително предразполагане към покой и релакс.

Индустриалният стил ще пасне отлично на начина ти на живот, ако си бохем, екстроверт, човек, който обича да събира гости или да има големи пространства, в които да се разхожда, докато обмисля новите си идеи.

Прецени коя от двете тенденции ти пасва повече и искаш ли да ги комбинираш и разгледай мебелите и аксесоарите с флорални мотиви и в индустриален стил, които предлагаме в „КОМО“.

Включете се в дискусията