Коя ваза за какви цветя е подходяща

Кое е това малко нещо, което гарантирано подобрява атмосферата на всяка стая? Вазата с цветя. Тя е най-бързият начин да придадеш свеж и уютен вид на жилището си. Хубавото е, че можеш да сменяш вазата и цветята много често без бюджетът ти да страда от това. Уловката е да знаеш кой модел за какви цветя е подходящ. Иначе магията не сработва.

За да ти помогнем, в днешната статия ти разказваме за най-често срещаните модели вази и какви цветя изглеждат добре в тях. Приятно четене!

ваза, декорация за дома, КОМО, аксесоари

Ваза Solo

Как да избираш ваза според височината на цветята

Основно правило, което важи почти винаги е, че цветята трябва да са един път и половина до два пъти по-високи от височината на вазата. Имай го предвид, независимо дали избираш съд за букет от билки и треви, или за разкошни рози и лилиуми.

ваза, декорация, аксесоари, КОМО

Ваза

Не слагай малки букети в голяма ваза, просто защото няма да се виждат. Помни също, че много шарените вази сами по-себе си са отлична декорация, но не са особено подходящи за цветя, защото отклоняват вниманието от свежестта и красотата им.

Ако търсиш нещо по-нестандартно, заложи по-скоро на стъклена ваза със странна форма.

КОМО, декорация, аксесоари, ваза

 

Квадратна ваза

Сложи в нея високи цветя със силни стъбла – лалета например – или един божур, чиято голяма глава и една-две неразтворени, гигантски пъпки, ще изглеждат още по-силни, бунтарски и жизнерадостни в подобен съд. Ползвай камъчета, ако имаш нужда да закрепиш по-стабилно букета.

Можеш да подредиш и дребни полски цветя с подходящата зеленина и подпори от дървени кори.

Дори без цветя, квадратната ваза придава доста екстравагантен вид на стаите.

ваза, декорация, аксесоари, КОМО

Правоъгълна ваза

Те са модерен, привличащ погледа акцент в интериора, дори когато са празни. Ако решиш да ги ползваш по предназначение, подреди в тях нарциси или няколко стръка кала.

ваза, декорация, аксесоари, КОМО

Ваза

Висока, цилиндрична ваза

ваза, аксесоари, декорация, КОМО

Ваза

Особено ако е от прозрачно стъкло, тази ваза е подходяща за стаи с интериор в минималистичен стил. Тя подчертава красотата на цветята. Подходяща е за два вида растения – с високи стъбла и/или с големи глави. Няма да сбъркаш, ако подредиш в нея рози, лилиуми, гладиоли, слънчогледи, божури, хортензии или пищни хризантеми.

ваза Ida, декорация, аксесоари, КОМО

Ваза Ida

Ваза с тясно гърло

Ако гърлото на една ваза е твърде широко за букета, който искаш да сложиш в нея, то цветята ще се разпиляват, независимо колко се стараеш да ги подредиш. Ако гърлото е твърде тясно, то може да повредиш стъблата на цветята.

Преценявай на място дебелината на букета и широчината на гърлото.

декоративна ваза, аксесоари, декорация, КОМО

Декоративна ваза Linde

За общия вид и излъчване на цялото е важно дали моделът е тумбеста основа, или цялата ваза е по-скоро дълга и тънка.

И в двата случая ти препоръчваме да експериментираш с горски цветя, билки и треви, тънки клонки с интересна форма или само с едно цвете с голяма глава и малко зеленина.

ваза, декорация, аксесоари, КОМО

Ваза

Сферична ваза

ваза Merlinde, декорация, аксесоари, КОМО

Ваза Merlinde

Орхидеи, рози, хризантеми, маргаритки, карамфили – тези цветя с твърди стъбла и закръглени глави стоят страхотно в ниска, сферична ваза и винаги внасят спокойна нотка в общата атмосфера на помещението.

Ваза тип буркан

Вероятно всеки има такава у дома. А ако няма, просто ползва буркан.

Този модел ваза е подходящ за смесени букети от най-различни по форма цветя.

Разгледай вазите, които предлагаме в „КОМО“ и избери моделите, които пасват на твоето жилище и на любимите ти цветя.

Включете се в дискусията