5 идеи за организация на пространството в дълга и тясна дневна

Обзавеждането на дълга и тясна дневна е предизвикателство. Имаш чувството, че живееш в коридор и дори не успяваш да оползотвориш ефективно и малкото, неудобно пространство, с което разполагаш.

Повечето собственици на апартаменти ново строителство се сблъскват с този проблем. Ако и ти си от тях, виж нашите 5 предложения за организация и обзавеждане на дълга и тясна дневна. Поне едно от тях би трябвало да е подходящо за твоето жилище и да пасва на начина ти на живот.

Зонирай, зонирай, зонирай

Дневната е многофункционално помещение. Възползвай се от дължината на твоята и създай различни кътове. Направи кът за гледане на телевизия в едната част на стаята. Купи за него малък диван (за предпочитане с функция сън), монтирай телевизора на стената и постави нисък шкаф под него, или го сложи върху медиен елемент, който има допълнителни рафтове и етажерки за книги и дискове.

диван с функция сън, обзавеждане за дневна, КОМО

Диван с функция сън

 

В другата половина на стаята разположи трапезарията. Кръгла маса с удобни столове, заобиколена от библиотека. Ще видиш колко много ще се ползва тази зона – и за хранене, и за игра, и за писане и четене. Можеш в самата библиотека да монтираш подвижен плот, който да ползваш като работен кът.

кръгла маса за хранене, обзавеждане за трапезария, КОМО

Кръгла маса за хранене

 

Прегледай статията „Трикове за обособяване на различни зони в малко жилище“, за да почерпиш идеи как да разграничиш един от друг кътовете в дневната.

Прегрупирай мебелите

Повечето хора залепват мебелите за стените и оставят много празно пространство в средата на стаята. В дългата и тясна дневна този подход не създава усещане за простор, а за дълъг и умерено задръстен с вещи коридор.

люлеещ се стол, КОМО, обзавеждане за дневна,

Люлеещ се стол

холна маса, КОМО, мебели за дневна

Холна маса

Огледай дневната си и прокарай мислена линия с формата на S по дължината на помещението. След това групирай мебелите в двете извити части на буквата. Така ще използваш пространството максимално и ще постигнеш усещане за повече простор и движение.

Подреди мебелите не по дължина, а по широчина на стаята

Сложи дивана напречно на стаята, под прозореца например. Срещу него можеш да поставиш още един, или два фотьойла, и с маса за кафе между тях да оформиш къта за кафе и отдих.

разтегателен диван, КОМО, обзавеждане за дневна

Разтегателен диван

Отдели го от останалата част на помещението с разделител за стая или нисък шкаф и направи два къта – един за работа и един за четене в другата част на дневната.

комод от масивно дърво, КОМО, обзавеждане за дневна

Комод от масивно дърво

Поставените по широчината на стаята мебели позволяват по-ефективно използване на пространството и визуално избутват стените навън – дневната ти изглежда по-широка.

Съсредоточи основните мебели в средата на стаята

Ако имаш късмета по средата на едната стена на дневната да има прозорец или камина, центрирай меката мебел около него/нея. Разположи дивана, холната маса и фотьойлите в средата на стаята, така че да имаш гледка към прозореца/камината.

обзавеждане за трапезария, КОМО, мебели за дневна

Обзавеждане за трапезария

На късите стени монтирай библиотеки и шкафове и остави цялото останало пространство празно. (Разбира се, погрижи се за картини и фотографии по стените.)

Обзаведи двата края на дневната и остави празно пространство по средата

Вземи удобен, голям ъглов диван за единия край на дневната. Монтирай телевизора на стената срещу него и ползвай помощна масичка на колелца или 2-3 помощни маси, които се прибират една под друга.

ъглова гарнитура, обзавеждане на дневна, КОМО, мебели за дневна

Ъглова гарнитура

В другия край на дневната ситуирай кът за хранене, писане, работа. Нека гърбовете на фотьойлите или столовете гледат към дългите стени. Пак на дългите стени сложи и лавици или малки шкафове. Декорирай късите стени с картини, фотографии или с красив килим.

Включете се в дискусията