Какви материали да избереш за кухнята, ако искаш да я поддържаш максимално лесно

Когато си мечтаят за перфектната кухня, много жени обмислят най-вече разположението на мебелите и уредите, разпределението на шкафовете, всички функционалности и екстри, които биха искали да ползват. Представят си комбинации от цветове и детайли. В това няма нищо лошо, докато не се стигне до реално планиране на кухненското обзавеждане.

Тогава едно от най-важните неща е да си дадеш ясна сметка колко време си готова да отделяш за поддръжка и чистене и спрямо това да избереш материалите и материите за кухнята.

За да ти помогнем с избора, споделяме с теб някои насоки, трикове и полезна информация за най-лесните за поддръжка и почистване материали за кухни.

 

 

стилна кухня по поръчка, КОМО

Стилна кухня по поръчка

 

Шкафове

Обърни внимание на дизайна на шкафовете. Ако искаш да ги почистваш за нула време, препоръчваме ти да се спреш на модерна кухня с гладки врати на шкафовете – без никакви орнаменти – и дори без дръжки. Те събират много по-малко мръсотия и прах и се почистват с едно движение.

В случай, че това прави кухнята с твърде модерен дизайн за твоя вкус, помисли за гладки врати с изчистени дръжки, пак без много орнаменти. Или се спри на врати само с един, достатъчно едър детайл, който ще можеш да почистваш относително бързо.

кухня по поръчка, КОМО

Кухня по поръчка

Кухненски гръб

Два са най-лесните варианти за поддръжка и почистване: керамични или стъклени плочки.

Керамичните плочки за кухня не са порести, а с глазура, която пречи на петната да се запечатат. Те са водоустойчиви, здрави, не изискват специална поддръжка, ако ги чистиш редовно, фугите не почерняват.

кухня по поръчка, КОМО

Кухня по поръчка

Стъклените плочки имат само един недостатък – толкова са гладки, че по тях мазнината се разпръсква много лесно. За сметка на това пък се почистват с едно минаване с кърпата след като си напръскала с препарат за миене на стъкло.

кухня по поръчка, КОМО

Кухня по поръчка

Работни плотове

Колкото повече място имаш да се развихриш, толкова по-добре, нали? Писали сме доста за работни плотове, прегледай статията „Видове материали за кухненски плот“, част 1 и част 2. Ако искаш бързо подсказване – заложи на кварцов плот.

Кварцът е здрав, устойчив на надраскване, удар, петна, разливане на течности. Добре е да не слагаш директно върху него горещата тенджера, но не е болка за умиране, ако се случи. Кварцовите плотове изглеждат вечни и е достатъчно да ги забърсваш с влажна кърпа след всяко хранене (нещо, което така или иначе правиш), за да са чисти и готови за следващо ползване.

кухненско обзавеждане, КОМО

Мивки

Мивките от неръждаема стомана остават най-добрия вариант за кухнята. Чистят се лесно, издържат на удар и на висока температура. Имат два недостатъка, но според нас те са доста пренебрежими. Първият е, че могат да се надраскат. Вторият е, че ако водата е много твърда, около сифона ще се натрупва варовик и ще трябва да отделяш по минута-две от време на време, за да го почистваш.

кухня по поръчка, КОМО

Кухня по поръчка

Метални детайли

Най-добре е да са от никел с матово покритие. Пръските вода и следите от пръсти върху него не личат толкова, колкото върху блестящите хромирани повърхности.

 

завеса с халки, КОМО

Завеса с халки

 

Щори и пердета

Насочи се към щори от винил. Те са устойчиви на надраскване и влага и се чистят лесно. Включително можеш да ги свалиш и да ги измиеш.

Избягвай щорите от дърво. Не са особено влагоустойчиви, събират много прах, петната от тях се чистят по-трудно и ти трябват специални препарати, за да ги поддържаш в добро състояние.

Избери леки пердата, които се окачват и свалят лесно и на които изрично пише, че могат да се перат и сушат в пералня.

Подходи разумно към избора на материали и материи, стреми се към баланс между красота и функционалност и ще имаш кухня, в която ти е приятно да правиш кулинарни експерименти.

Включете се в дискусията