4 цвята, в които не бива да боядисваш спалнята си

Спалнята е едно от местата у дома, които не са особено подходящи за експерименти с интериора и обзавеждането. Може неутралните цветове да ти изглеждат скучни, а боксспринг леглата – пълно клише, но те ти позволяват да се отпуснеш, да си почиваш, да заспиш и да спиш спокойно. Както вероятно знаеш, всеки цвят има свое излъчване и ти действа по определен начин.

Ако ти предстои ремонт, освежаване и преобзавеждане на спалнята, и си изпълнен с нестандартни идеи за боядисването ѝ, прочети първо тази статия, ще ти е от полза.

червено в спалнята, КОМО

 

Червено

Това е цветът, с който повечето хора решават да експериментират при боядисването на спалнята. Той е и възможно най-лошият вариант за целта.

Червеното е енергичен цвят, той раздразва сетивата. Лягаш си в червената спалня и ти се струва, че стените идват към теб. Не можеш да се отпуснеш и ако все пак заспиваш, то е от изтощение и с опънати до крайност нерви.

Звучи ужасно, нали? Няма как да издържиш дълго на подобна стимулация.

червена, декоративна възглавница, КОМО, спалня, домашен текстил

Червена декоративна възглавница

Този крещяш цвят по принцип се използва внимателно в интериора, но в спалнята мястото му трябва да е съвсем ограничено – една-две декоративни възглавнички или одеяло в цвят бордо са напълно достатъчни.

цветовете в спалнята, КОМО

Оранжево

То, като че е запазен за кухнята цвят. Малко хора посягат към него, когато си боядисват спалнята и слава богу. Но ако се чудиш дали да не направиш поне едната стена оранжева, разбери първо какво е въздействието на този цвят.

Той излъчва жизнерадост, повдига настроението, помага ти да си по-жив, динамичен, енергичен. Мислиш ли, че спалнята е мястото за този тип стимулация?

боксспринг легло с ракла, КОМО

Боксспринг легло с ракла

Ако си принуден да отделиш част от спалнята за работен кът, можеш да боядисаш тази част от стената, срещу която ще е бюрото ти, в оранжево. Постарай се обаче да сложиш параван или завеса, или да скриеш по друг начин работното от спалното пространство.

спалня в зелено, КОМО

Яркозелено

Чувал си, че зеленото успокоява и си избрал за спалнята си страхотно яркозелено. От една страна си прав – този цвят, във всичките си нюанси, носи усещане за спокойствие и свежест. От друга – всеки наситен, ярък цвят е неподходящ за спалнята. Яркозеленото действа тонизиращо, усещаш прилив на енергия, чувстваш се във форма, искаш да правиш нещо. Представи си, че това усещане те завладява в полунощ например.

комплект обзавеждане за спалня, КОМО

Комплект обзавеждане за спалня

Ако обичаш зеления цвят, избери си по-бледи тонове за стените или заложи на тъмнозелено в комбинация с неутрален цвят.

модерно обзавеждане за спалня, КОМО

Модерно обзавеждане за спалня

Шоколадово кафяво

Екстравагантна идея е да използваш шоколадово кафяво като основен цвят за което и да е помещение в жилището. И все пак, ако много държиш, нека поне не е спалнята. Това е тежък, тъмен цвят. Дори стаята да е огромна, пак ще изглежда мрачна и потискаща.

модерно обзавеждане за спалня, КОМО

Модерно обзавеждане за спалня

Възможно е да успяваш да се отпуснеш в нея и да заспиваш бързо, но сутрин, когато си отвориш очите, погледът ти ще се блъска в тъмна, кафява стена. Общото настроение в стаята ще е доста неприятно и е много вероятно изобщо да не ти се иска да ставаш от леглото.

Ако някой от изброените цветове ти харесва толкова, че не искаш по никакъв начин да се откажеш от него, избери много бледи тонове и помисли за комбинация с неутрален цвят. Спалнята е място за релакс и пълноценен сън, не я превръщай в лунапарк, защото ще ти се налага да я пребоядисваш много скоро след като вече си го направил.

Включете се в дискусията