Как се е появил чувалът за сядане

Чувалите за сядане са удобни, относително леки и лесни за пренасяне, във весели цветове. Те внасят жизнерадостна, фриволна нотка в атмосферата на дома. Децата ги обожават, творчески настроените натури с удоволствие се отпускат в тях, за да обмислят идеите си, студентите ги предпочитат, когато имат възможност сами да избират обзавеждане за квартирите си.

Ти имаш ли чувал за сядане у дома? Още не, но се чудиш дали този тип мебел е подходяща за дневната, спалнята или детската в твоето жилище? Днес ще ти разкажем историята на чувалите за сядане и как те са се вписвали в интериора през годините. Може би това ще ти помогне да решиш.

чувал за сядане, КОМО

Чувал за сядане

Защо на някого му е хрумнало да направи такова „кресло“

До 60-те години на XX век домовете са пълни с тежки мебели, разлати кресла. Обстановката е доста... скована и благоприлична. 60-те години са време на промени. Те, както винаги, не започват от интериора, а от начина на мислене и начина на живот. Хората стъпват на луната, космическата надпревара е в разгара си, Мартин Лутър Кинг произнася великата си реч „Имам една мечта“ и няколко години по-късно е застрелян; построена е Берлинската стена; хипитата протестират срещу войната във Виетнам; Бийтълс и Елвис променят музкалната история, а самозапалването на Ян Палах по време на Пражката пролет потриса света.

Открития, революции, желанието на хората да живеят мирно, свободно, без ограничения по раса, пол или политически възгледи – всичко това няма как да не се отрази в бита.

И така, търси се алтернатива на старите мебели. Италианският модернизъм е в разгара си. Италианските интериорни и индустриални дизайнери се стремят да придадат по-разчупен, цветен, човешки облик на мебелите и пространството, в което са разположени. Появилите се нови, изкуствени материали и материи определено улесняват търсенията им.

Легендарната вече италианска компания за мебели и интериорен дизайн Zanotta възлага на трима младоци в занаята – Чезаре Паолини, Пиеро Гати и Франко Теодоро – да създадат красив, удобен, уникален стол.

 

чувал за сядане, КОМО

Чувал за сядане

 

 

Sacco – първият чувал за сядане

Sacco – така екипът нарича творението – си е направен от кожа и е може би първата мебел за сядане, която се променя и нагажда по тялото на седящия в нея. Чувалът за сядане улавя перфектно духа на времето – свободен, адаптивен, фриволен, комфортен и най-вече различен от конвенционалните мебели, които всеки има у дома.

Sacco става хит първо на американския пазар – хипитата го обожават – и след това се завръща триумфално в Европа.

 

чувал за сядане, КОМО

Чувал за сядане

 

Какво е мястото на чувала за сядане в интериора през следващите години

70-те години определено са времето на Sacco. За съжаление елегантната кожа и по-твърдият пълнеж, който повишава комфорта при седене, го правят доста скъп. Затова производителите започват да ползват по-евтини, изкуствени материали. Чували от полиестер, пълни с екструдиран полистирол заливат пазара. Различни производители започват да предлагат дивани и дори легла, създадени по модела на Sacco. Надпреварата за повече продажби обаче смъква качеството на продукта дотолкова, че в края на 70-те хората почти изцяло се отказват да ползват тези безформени торби, които се разшиват лесно и сеят миниатюрни бели топченца из цялата къща.

През 80-те години чвуалите за сядане рядко могат да се видят в нечие жилище, а през 90-те се завръщат в студентските квартири и детските стаи, изработени по-добре, от по-качествени материали.

чувал за сядане, КОМО

Чувал за сядане

Модерни ли са чувалите за сядане днес

Определено! При това не само за детската стая. Настроението, което носят ги прави много подходящи за къта за размисъл и отдих в домашния офис или за кътчето за кафе с книга в дневната. Разнообразието от материи, цветове и форми е голямо, така че лесно можете да обзаведете с тях дори елегантен хол със закачлива нотка в атмосферата.

Разгледайте различните модели чували за сядане в „КОМО“.

Включете се в дискусията