Как да обзаведа дневната в еклектичен стил

Обзавеждането в еклектичен стил е висш пилотаж в интериорния дизайн и основната причина за това е, че при него всичко е разрешено. Отличителните му характеристики са комбинацията на мебели от всякакви епохи, материали, стилове. При толкова много свобода шансът да се получи обикновено струпване на разнородни мебели и цветове, от които започва да те боли глава е огромен.

От друга страна, знаем, че еклектичният стил е много примамлив именно, защото ти позволява да комбинираш любимите си мебели – нови и стари. Затова ще се постараем да ти дадем насоки как да постигнеш търсения резултат. Преди да пазаруваш, изхвърляш и разместваш мебелите у дома, преди да боядисваш и да купуваш нов домашен текстил – прочети статията, ще ти е полезна.

 

 

дневна в еклектичен стил, КОМО

 

 

1. Организирай и подреждай

Както вече казахме, при еклектичния стил всичко е разрешено. За да избегнеш риска от създаването на обикновен хаос, огледай добре всички мебели, които имаш или които ти харесват и смяташ да купиш за дневната и си представи кое къде ще разположиш.

Може да се окаже, че имаш повече мебели отколкото са ти необходими или отколкото пространството може да поеме.

декоративна възглавница с две лица, КОМО

Декоративна възглавница с две лица

 

Същото важи и за домашния текстил и възглавничките – не се заривай с тях, еклектично не значи претрупано.

 

дневна в еклектичен стил, КОМО

 

 

2. Играй смело с контрастите

Старо и ново, ефирно и грубо, дървено и пластмасово – комбинацията от коренно различни материали, цветове и шарки е това, което носи чара и е в сърцевината на еклектичния стил. Той е създаден от крайности и ако нямаш достатъчно смелост, резултатът ще е посредствен интериор и неуютна дневна.

огледало със сребриста рамка, КОМО

Огледало със сребриста рамка

 

Изящна рамка за огледало в стил ар нуво, окачена над два пластмасови стола, поставени от двете страни на масичка за кафе от масивно дърво. Напълно е възможно подобен кът да изглежда уютно и да предразполага към отпускане. Зависи как са подбрани детайлите.

 

дневна в еклектичен стил, КОМО

 

 

3. Хвани общото между шарките и цветовете

За да не се объркаш в хаоса от цветове, материали и стилове, определи кое ще е обединяващото в цялото обзавеждане. Може да е шарка на килима и декоративните възглавнички, може да е цвят на дивана и завесите. Може да е мотив на тапетите, който се повтаря в покривалата на фотьойлите.

 

 

 

дневна в еклектичен стил, КОМО

 

 

4. Остави неутрални пространства

Еклектичният стил предполага много цветове, форми и шарки и ние те насърчаваме да експериментираш смело. И все пак, ако в цялата стая няма поне една стена или мебел в неутрален цвят, без крещящ дизайн, влезеш ли в дневната ще започнеш да се напрягаш. Докато планираш кое къде да разположиш и какви да е цветовата схема, имай предвид, че бялото, сивото, бежовото и симетрично разположените мебели ще ти помогнат да постигнеш баланса в еклектичното обзавеждане.

 

дневна в еклектичен стил, КОМО

 

 

5. Използвай декорация и предмети на изкуството, които са наистина ценни за теб

Любимите ти грамофонни плочи са окачени на едната стена, миниатюрен бюст на незнаен гръцки мислител, който си намерил, докато си чистил дворчето на кооперацията, за да го превърнеш в градина, стои на етажерката, другата стена е цялата в картини на твои приятели и снимки от пътуванията ти, на един рафт е събрана колекцията ти от чаши. Всички предмети, обединени от това, че са важни за теб и ти навяват спомени, ще стоят чудесно, събрани на едно място.

Организирай, планирай, подреждай, търси общото между коренно различни мебели, цветове, текстури и шарки, слушай сърцето си, добави достатъчно зеленина и твоята дневна в еклектичен стил ще се получи перфектна.

Включете се в дискусията